Kig gennem nøglehul

Artikel

More Than Vanilla

Denne artikel er skrevet af Redaktricen fra MoreThanVanilla den 1/4 2005 og har ligget på deres hjemmeside ind til denne blev nedlagt.

Det er en god artikel, og jeg synes det ville være synd om den gik tabt.

Jeg har derfor fået tilladelse til at lægge den her på vores hjemmeside, samt på vores forum hvor den også kan læses.

Vær dog opmærksom på at artiklen er fra 2005, hvilket betyder at nogle ting i artiklen, ikke stemmer overens med hvordan Klub-SUK har udviklet og formet sig.

Venlig hilsen
Carmen


Fredag, 1. april 2005
Domestic dicipline - chauvinistisk liderlighed eller en skjult seksualitet? På engelsk findes begrebet "domestic dicipline" der i bund og grund dækker over forne tiders revselsesret.

Som oftest var det husets herre, der havde ret til at revse kone og børn, hvis disse ikke opførte sig passende eller var direkte uterlige.

Gennem tiden har denne revselsesret haft forskellige udtryksformer, i perioder kunne man bede den offentlige domstol om hjælp til at tugte en ulydig hustru og til andre tider kunne man sende kvinden tilbage til faderen for at blive tugtet.

Hvorom alt er, er der en god portion nostalgi og gammeldags romantik gemt i dette seksuelle begreb, der i dag dækker over personer der ynder at bruge de fysiske opdragelsesformer som en del af deres seksualliv.

Kønskonstellationen er i langt de fleste tilfælde traditionelt at manden er den opdragende, og kvinden den der bliver opdraget på. I visse afarter findes der dog straffende kvinder, det kan være guvernante- og lærerindelege eller hertuginde/staldknægt lege. Ofte er fokus på selve opdragelsen og derfor dyrkes denne form for seksualitet primært indenfor hjemmets fire vægge. Som dominans betragtes den som en mildere version af SM.

I den vestlige verden har denne type seksualitet været udsat for hårde ord og knubs af især de politiske fløje, der mente den forherligede en mandschauvinistisk tradition, der stillede kvinderne i en svækket position. Denne beskyldning er ikke ny og kan ofte findes mod flere af de mere avancerede sexformer. Men uanset disse angreb dyrkes denne seksualitet også i Danmark.

MoreThanVanilla har talt med tre personer der vedkender sig denne lyst.


Nikolaj
Nikolaj er bare 22 år, men alligevel forbløffende afklaret om sine lyster og behov. Udover at have haft et parforhold, hvor gammeldags opdragelse indgik som et led i seksualiteten, lægger Nikolaj ikke skjul på at opdragelsesformen er en livsstil for ham.

Det handler for Nikolaj om at være pater familias. Ønsket om at være den samlende kraft og husets herre opstod da han faldt over en hjemmeside om gammeldags opdragelse. Inden da, var han klar over at hans seksualitet nok ikke lignede alle andres. Allerede som barn fandt han ud af at han tændte på dominans og flere oplevelser som den underkastede førte ham til erkendelsen af at hans lyst mere lå i en givende rolle end i en modtagende.

Han læste nogle artikler på Vicki Blue som blev en skelsættende begivenhed for ham. Senere da han fandt en dansk side om gammeldags opdragelse, med historier og billeder oprettede Nikolaj en åben Yahoo-gruppe om gammeldags opdragelse, der i dag har mere end 200 medlemmer. Nikolaj finder at der er to retninger indenfor denne seksualitet? En der mest omhandler erotisk leg og en der gennemgribende inkorporerer det i dagligdagen. En livsstil han selv praktiserer.

Nikolaj: "Det handler for mig om at sikre ganske almindelig god opførsel i familien. At sørge for ting, der bare skal gøres, bliver udført ved at jeg opstiller få implicitte regler."

Da Nikolaj skulle fortælle sin daværende partner, at han gerne ville indføre gammeldags opdragelse i hjemmet, gjorde han det gennem digte og små fortællinger. På den måde blev hans partner introduceret til hvad kan kalder at 'klappe kærlighed', nemlig at parforholdet sikres gennem entydige regler om hvem der bestemmer og en selvbestaltet autoritet.

Nikolaj: "Hvis hun ikke vil, bliver jeg nødt til at finde en anden. Jeg kan ikke leve et liv uden. Jeg skal gerne have en bred fyldig numse over knæet, og føle at det er mig der ejer kroppen, at det er mig der bestemmer.

Det en del af spillet - at hun føler sig som min lille pige. Det er ikke altid seksuelt, det er ofte blot disciplinering og opdragelse, som dog på en eller anden måde er funderet i min seksualitet. Det ville dog være kedeligt at få hende opdraget så meget at hun ikke gør noget galt."

Det handler for Nikolaj ikke om at indføre gammeldags kønsrollemønstre eller en fast form for mandlighed. Man definerer selv hvad en rigtig mand er, mener han. Men det handler om at komme tættere på fysisk og psykisk, så der opstår varme og tætte relationer og de findes ifølge Nikolaj i denne særlige seksualitet.

Nikolaj: "SM er i min verden et ord befængt med ubehagelige konnotationer med kæder, kors og fiksering. Gammeldags opdragelse er en gren af SM i en blødere udgave som kan praktiseres i et almindeligt hjem."

En opdagelse, der ifølge Nikolaj, har haft en positiv indflydelse på hans evne til at sige fra og definere sig selv som person.


PR
I den anden ende befinder PR sig. Med sine 62 år er han alligevel forholdsvis ny i denne sammenhæng. For ham kom erkendelsen sent og muligheden endnu senere. For PR skulle først møde en kvinde, der introducerede ham til denne type seksualitet, før han fandt sin anden ungdom.

PR lever i et ægteskab, hvor det seksuelle ikke længere er eksisterende, og som så mange andre har han derfor valgt at leve med sin seksualitet på sidelinien. Et møde med en kvinde, der krævede smæk hver dag åbnede en ny verden af seksuelle muligheder. PR meldte sig ind i SMil for at dyrke denne nyfundne lyst, men blev afskrækket af SM-miljøets direkte hårde udfoldelse.

PR: "SMil var ganske enkelt for meget for mig. Jeg kunne ikke finde det raffinerede og lækre. Det var lige på og hårdt. Jeg ville have en atmosfære, hvor der er lækkerier for den kvindelige part. Jeg blev træt af SMil, det var ikke til at få fodfæste og jeg kunne ikke finde nogen, der sympatiserede med min forståelse for smæk."

PR anser mere gammeldags opdragelse som et langt indirekte seksuelt forspil, hvor det ikke handler om regler og direkte bolleri, men hvor det at tænde hinanden ved små provokationer kalder lysten frem. For PR er nøglebegreberne æstetik og lyst, derfor bryder han sig ikke om det han kalder "de 10 bud", det virker for ham hæmmende og fjerner fokus fra det essentielle.

I dag søger PR en kvinde hvor opdragelsen kan indgå som en del af deres seksualitet i hverdagen, men han finder at mange kvinder har svært ved at udtrykke at de godt kunne tænke sig at få en endefuld.


Carmen
Carmen har med sine 44 år levet med gammeldags opdragelse i sit parforhold siden midten af 70'erne. Hun fortalte om sin lyst allerede da hun flyttede sammen med sin mand, der ikke havde tænkt direkte i de baner, men de brugte det som et legende element i deres seksualitet.

Som Carmen siger: "Det fungerer, hvis man er enig om det."

For Carmen mener at behovet for at blive opdraget er basalt og at det direkte påvirker kvinder, hvis de ikke kan udtrykke dette. For hende er der en forskel mellem mand og kvinde og hun har oplevet nogle kvinder give udtryk for, de bliver stride eller bitchede, fordi behovet for at lade en mand tage over kan være svært at udleve.

I Carmens hjem handler det ikke om at de huslige pligter ligger hos hende, de fordeles efter evne og lyst, for hende er det en form for tryghed. Det drejer sig ikke om at skænderier ender i smæk, men at når hun får en endefuld omhandler det også en masse kærtegn. Det skal gøres med humor og erotik, for ikke at gribe for alvorligt ind i hverdagen.

Carmen: "Det er seksuelt betonet, men grænserne er flydende. Der er en vis alvor i det, men ikke så meget at det bliver til ren opdragelse. Vi bruger det bl.a., hvis jeg bliver forsinket eller skal til et arrangement. Så spørger jeg ham, hvornår jeg skal være hjemme og er naturligvis ikke tilfreds med hans svar. Men jo mere jeg prøver at ændre tiden, jo kortere tid får jeg til at være ude i. Så det ender jo med, jeg kommer mindst en time for sent hjem, og det er jo det, jeg ønsker, for det er vores forspil. Vi har kun en fast regel og det er at jeg skal slukke min computer, når han siger det, for jeg har en tendens til at forsømme mit hjem og mine omgivelser."

Carmen har i perioder som så mange andre opsøgt SMil og den mere hårde SM, da det var det eneste der fandtes på den tid, men lysten til det blide og mere hjemlige har fået hende til at vende tilbage til den gammeldags opdragelse.

For udvikling kan gå i begge retninger. I Carmens øjne handler det i bund og grund om tryghed og kærlighed.


Klub SUK
Husk stadigvæk at dette ligesom det andet er skrevet i 2005 og ikke helt passer mer situationen i dag. Specielt er vores forum vokset og er for mange en ting for sig selv uafhængig af klubben. Forummet nævnes kun perifert nedenfor.

Der er ingen tvivl om at der ude i de små hjem bliver dyrket gammeldags opdragelse i alle mulige varianter og afskygninger, men for visse personer har behovet for at samle sig i en decideret klub affødt Klub SUK (Smæk til Uartige Kvinder).

Bevæggrunden er ikke så forskellig som for alle mulige andre sociale grupperinger, det handler primært om behovet for at møde andre, der har de samme lyster, at tale om lysten og udveksle erfaringer.

Klub SUK er forholdsvis ny og har pt. 18 medlemmer, hvoraf der er 4 par, 2 single kvinder og 8 single mænd. Klubben er åben for nye medlemmer og har pt. planer om at være 50 medlemmer.


Man mødes privat eller i lejede forsamlingshuse, men leder aktivt efter klublokaler, der er velegnede.

Klubben ønsker at være et trygt sted for folk med hang til gammeldags opdragelse, et sted hvor man passer på hinanden og hvor nye bydes velkommen og føler sig hjemme. Klubben vil gerne yde sikkerhed i form af stopord og indgriben, hvor det vurderes at lege ikke er til gensidig glæde.

Nye medlemmer vurderes på den kommunikation der føres inden indmeldelsen og det anbefales at folk motiverer deres indmeldelse med hvorfor de ønsker medlemskab og deres tanker omkring emnet gammeldags opdragelse. Men det understreges, at det ikke handler om at have årelange erfaringer.

Klubben har brugt en del energi på at etablere sig men afholder der første legetræf efter generalforsamlingen i april 2005. Derudover er der planer om temafester og aftener. Der er ingen dress code for medlemsaftenerne men pænt tøj foretrækkes.

Klubben ønsker at skabe et forum for blidere dominans, der skal nedbryde tabuerne om gammeldags opdragelse og give plads til en anderledes seksualitet, der føler sig som en minoritet i minoriteten.

 

Klub SUK er en klub/forening for dem der, som så mange andre tænder på erotisk dominans og BDSM, hvor legen blot ligger et andet sted på BDSM scalaen, idet vi specifikt tænder på endefulden, og på begreber som gammeldags opdragelse og / eller DD. Klubben har et aktivt forum og en chat som kan benyttes uden at være medlem af klubben.

Tilbage